19 Kasım 2012 Pazartesi

Hugo

"Her şeyin bir gayesi vardır. Makinelerin bile saatler zamanı gösterir, trenler insanları bir yerlere götürür.
Hepsi kendine düşen görevi yapar.
- Tıpkı Mösyö Labisse gibi.
Belki de bu yüzden bozuk makineler beni bu kadar üzüyor. Üstlerine düşen görevi yapmıyorlar.
- Belki insanlar için de aynı şey geçerlidir.
Gayeni kaybedersen, bozuk bir makineden farkın kalmaz."

Hergün hayatta yeni bir maceraya atılıyoruz fakat her daim yaptığımız işleri tekrar ederek. Standart'a bağlanan yaşamımıza yenilikler katmayı kabullenemiyoruz. Bu yüzdendir ki bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasıncılık. Kendi yağımızda kavrulup gideriz, biz kendi kendimize yeteriz hep aynı şeyleri yapsakta yaşamaktan bıkmayız diyenleriz. Oysa ki hayat sizleri yeniliklerle tanıştırmak için hergün değişmekte.
"Tüm dünyayı büyük bir makine olarak hayal ederdim.
Makineler asla yedek parçalarıyla gelmezler. Çalışmaları için ne gerekiyorsa o kadar olur hep.
Dünya koca bir makineyse, ben yedek parça olamam diye düşündüm.
Burada olmamın bir sebebi olmalı."

Hep mutlu insanlar görüyüroum, insanlar gerçekten mutlular mı yoksa böyle mi görünme çabasındalar. Birine kendini beğendirme, birine hava atma kendini nimetten birşey sanan çoğu insanın yanından geçiyorum hergün aldırış etmeden yaşamıma devam ediyorum. Elbet bir gün o da idrak edecektir bu hayatta neden var olduğunu...
"...ve hiç olmadığımız kadar mutluyduk. Bunun hiç bitmeyeceğini düşündük. Nasıl bitebilirdi ki?
Ama sonra savaş patlak verdi. Ve bu geçnlik umutların da sonuydu. Artık dünyanın sihirbazlığa ve film gösterilerine ayıracak zamanı yoktu."

Gün geçtikçe biyolojik olarak değişiklik gösteriyoruz sadece bununla kalmayıp davranışlarımız, beğenilerimiz ve ihtiyaç duyduklarımız değişmekte. Her seçimimiz bizim için doğrudur fakat ilerleyen zamanda bu seçimin doğru olmayabileceğini anlayabiliriz bu da bizlere değişimi (değişimimizi) çok daha iyi açıklıyor.
"Zevkler değişmişti..."
Çocuk oyuncuların renkli gözleriyle gösterdiği performans görülmeye değer. Şimdiki zamanımızın çocukları gibi bunlarda büyümüşte küçülmüş cinsinden.
Eğlenceli ve bir o kadarda insanoğluna yararı olacak öğretileriyle izlenilmeyi hak eden bir yapım. Filmde ayrıca Amélie filminin tadını aldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.
Martin Scorsese yine izleyenleri etkilemeyi başarmış umarım uzun zamanlarda bu başarılarını devam ettirmeye devam eder. (Unutulmaz filmler yönetmeni...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder