12 Kasım 2011 Cumartesi

İncendies - İçimdeki Yangın

"Ne bir mezar taşı ne de ismimim bir yere yazılmasını istiyorum. Sözünü yerine getiremeyenlerin mezar taşı olmaz."
Görsel şölenlikden uzak, ticaret uğruna çekilmemiş, gerçek sinema izleyicisine hitap eden, içtenliğin, samimiliğin bulunduğu bu filmi izleyin, izlettirin.
"Çocukluk; insanın boğazına oturan bir yumru gibidir, kolay kolay yutulamaz."
Bir Anne'nin çocukları için neler yapabileceğini kimse bilemez. Onun yaşadığı duyguları asla hissedemez. Ölümünden sonra bile bize birşeyler öğretir, anlatır. Yaşarken onun kötü olduğunu bile hissetmediğimiz her daim mutlu görünen güçlü Anne'lerimizi anlatan başına gelenleri asla kabullenemeyeceğimiz bir yapımdır: İçimdeki Yangın.
"13 yıl boyunca, aynı kişiye baktığınız oldu mu hiç? İtiraf ettirmek için her şeyi yaptılar. Bitirdiklerinde hala dimdik duruyor, gözlerinin içine bakıyordu. Böyle bir şeyi hayatımda görmedim. Asla diz çökmedi. Sinir bozucuydu."
Birbirine yabancı ikiz kardeşleri bir araya getiren Anne'mizin ölümü ile başlayan. Yaşayacaklarından sonra; "Hep beraber olmaktan daha güzel bir şey yoktur" cümlesini kavrayacak ikiz kardeşler olacaklardır.
Özlem, öfke, isyan duygularının çok iyi işlendiği ve seyirciye aktarıldığı bir film. Ne kadar durağan bir film olsada içinde barındırdığı gizem filme odaklanmanıza neden olacaktır. Ayrıca filmde yer alan bazı oyuncuların Türk'lere benzemesi sizi daha çok filme bağlayacaktır diye düşünmekteyim.
Replikler mi:
"Bazen en iyi şey hiçbirşey bilmemektir."
"Bir artı bir iki eder, bir etmez." Bir artı bir, bir eder mi?"
"Yakında sessizliğe gömüleceksin. Biliyorum. Çünkü gerçeklerin karşısında herkesin susması gerekir."

1 yorum: