26 Kasım 2011 Cumartesi

Rise Of The Planet Of The Apes - Maymunlar Cehennemi Başlangıç

"Sezar'a bakın, diz çökün, diz çökün ve muhteşem varlığı seyredin."
İlk filmi olan 1968 yapımı Maymunlar Cehennemi'ni izlerken olağanüstü bir senaryo yazmışlar diyorsunuz. Sonuçta kitaptan uyarlama olsada biri bunu düşünmüş ve yazmış. Beyazperdeye de çok iyi aktarılmış. 1968 yılındaki teknolojiyi düşünecek olursak harika bir film çıkarmışlar demeliyim. Hangimiz hayvan, hangimiz insan acaba dedirtiyor: Maymunlar Cehennemi (1968). Bu filmi izlerken filme dair hatalar bulmanız gayet normal o zamanlar bizim gibi dikkatli ve takıntılı izleyenler yoktu ayrıca ellerindeki malzeme bugün ki kadar yaygın ve gelişmiş değildi. Bu yüzden hataları gayet normal görmek mümkün olacaktır.
Canı istedi diye bir canlıya zarar veren tek mahlukat insan olsa gerek. Çoğunluk olarak insanlar herhangi bir hayvana zarar verilmesini istemez onları korumak, kollamak adına birşeyler yapmak ister, aynı şekilde maymunlarda bunu bizim için istemektedir.
Bu filmi izlemeden önce arkadaşlara bana söylendiği gibi ilk filmi izlemelerini ısrarla tavsiye ediyorum hatta onu izlemeden nasılsa bu film başlangıcı anlatıyor diye bunu izlemeye kalkmayın. Her ne kadar başlangıcı anlatsada devamında neler olduğunu bilmiyorsunuz, kafanızda tam anlamıyla oturtamıyorsunuz fakat her iki filmi arka arkaya izlerseniz tabiri caizse herşey cuk diye oturuyor.
Öncesiyle, sonrasıyla muazzam bir şekilde hazırlanmış senaryo olduğunu açıkca belirtiyorum.
İlk filmdeki sezar neden insanlardan korkuyor, neden onlardan çekiniyor? Sezar ismini nasıl aldı? Parlak göz ismi nereden geliyor? Son filmdeki uzay gemisi nerede kayboluyor ve onca sene sonra nereye düşüyor? Hepsinin yanıtını alıyoruz. Filmin sonunda virüsün bütün Dünya üzerindeki insanlara etki ettiğini görmekteyiz, onlarda bu virüsün nasıl etki oluşturduğunu biz biliyoruz (alzheimer'ın hızlı bir şekilde vucüda etki etmesi gibi). İlk filme bakarak insanların neden konuşamadıklarını ve beyin fonksiyonlarını harekete geçiremediklerini böylece açıklıyorlar, tabi maymunların nasıl konuştuklarını da. 1968 filminin son karesiylede bu olağanüstü senaryoyu sonlandırılıyor. Bir devam filmi daha geleceğini sanmıyorum anlatacağı şey arada geçen süre olabilir belki ama bu şekilde kapanırsa daha bir hoş olur kanımca. Fakat ne geleceğini elbet bilemeyiz bakarsınız ben yanılırım ve harika bir film daha yaparlar.
Muazzam bir görsel efekt şöleni izlemek istiyorsanız bu film size uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder